Poradnik zimowy - ogrzewanie - Jak grzać

Poradnik zimowy - ogrzewanie - Jak grzać piece na olej przepracowany
j obliczane. Sam montaż instalacji gazowej w domu powinien zostać wykonany jeszcze w czasie wykańczania postawionego budynku, ponieważ wówczas można dostosować kupowane grzejniki do wybranego sposobu ogrzewania domu. W wyborze dobrego piecyka mogą pomóc pracownicy firmy sprzedającej piecyki gazowe. Ich rodzaj musi zostać dostosowany do wielkości samego budynku i wielkości zakupionych grzejników. Również pierwsze uruchomienie piecyka gazowego powinno być wykonywane przez specjalistów. Piec olejowy ? dlaczego warto wybrać? Piece olejowe są bardzo popularne. Coraz częściej możemy bowiem spotkać się z opinią, że inwestycja w taki kocioł jest bardzo opłacalna. Co o tym świadczy? Przede wszystkim, olbrzymią zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że kocioł bezolejowy nie wymaga obsługi. Na pewno warto zainteresować się takim rodzajem ogrzewania, jeśli poszukujemy źródła ciepła, do którego nie będzie potrzebna obsługa. Jest to zupełnie zautomatyzowane rozwiązanie. Bardzo istotny jest także fakt, że ta technologia pozwala na ogrzewanie w bardzo ekologiczny sposób ? na ogół ilość emitowanych do atmosfery zanieczyszczeń przy ogrzewaniu piecem olejowym jest bardzo mała, wręcz nikła. węgiel i jego pochodneOgrzewanie spalinowe Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła uzyskanego w wyniku procesu spalania materiału zwanego paliwem. W tradycyjnych układach są to: materiały stałe: węgiel i jego pochodne (zobacz też: węgiel kamienny, węgiel brunatny, koks) inne materiały palne (drewno, papier, odpady gospodarcze itp.) materiały gazowe: gaz miejski gaz ziemny mieszanka gazów: propanu i butanu, materiały ciekłe: ropa naftowa lub olej opałowy. Piec opalany węglem ? izbowy Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie